menu
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
7 dôvodov prečo má zmysel vymeniť kancelársky nábytok
Metalmobil sa teraz volá Et al.
Telefónna búdka z Česka získala Red Dot Design Award
Všetky články

Toto sme my: Ako vznikol a rástol náš showroom na Cintorínskej

Po niekoľko násobnom sťahovaní sme sa nutne potrebovali usadiť. Dnes je to rok, čo nás nájdete v industriálnych priestoroch starých tlačiarni.

3. 7. 2017

 

 Na Cintorínskej ulici, ktorú mnohí Bratislavčania poznajú vďaka frekventovanej zastávke Rajská pri Kamennom námestí stojí budova BACC (Bratislava city center).

Na prvý pohľad nenápadná budova má prekvapivo historickú hodnotu. Postavili ju ešte v 30-tych rokoch minulého storočia a odvtedy prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Vďaka dobrej údržbe je dnes v pozoruhodnom stave a nájdete v nej napríklad vydavateľstvo Petit press, Astru Zenecu, či Kórejskú obchodnú komoru. 

 

Ako si Spaceplan našiel domov

Po niekoľkonásobnom sťahovaní nám bolo jasné, že potrebujeme vlastné sídlo, ktoré by sme navrhli podľa vlastných predstáv a spĺňalo určité kritéria používania.

Problémom bolo, že aj napriek bohatej priemyselnej histórií Bratislavy, nebolo ľahké konkrétny priestor nájsť, pretože komunisti mnoho historických budov v čase ich úradovania tieto budovy jednoducho zrovnali so zemou, alebo zmenili na nepoznanie.

„Náhodne“ sme však natrafili na budovu na Cintorínskej a priestor, kde predtým sídlili staré tlačiarne. To znamenalo vysoké stropy a priestranná funkčná zóna. A bolo vymaľované.

 

Rozsah a priebeh realizácie: Búrať, búrať a búrať

To čo dnes vidíme, sa ani pri najodvážnejšom hádaní nepodobá tomu, čo sme videli, keď sme začali so stavebnými prácami. Pred nami si toto miesto prenajímala zubná ambulancia a bol to typický kancelársky priestor so štandardným kazetovým stropom.

Aby sme sa dostali aspoň na pol cestu k žiadanému výsledku, sme museli kompletne odstrániť všetku vzduchovechniku, elektroinštalácie a zbúrať všetky priečky, odstrániť staré toalety a kuchynku.

Asi najtvrdším orieškom bolo odstraňovanie stropnej omietky, ktoré trvalo neuveriteľné štyri týždne. Tieto práce sme robili v noci a cez víkendy, ale sťažností na hluk veru nebolo málo...

 

Kolaudácia, čo nevidieť

Keď sme sa dostali cez fázu búrania na rad sa dostala stavba kovovej konštrukcie, ktorá bola špeciálne vytvorená do našich priestorov.

8 ton železa v antracitovej RAL-ke malo za úlohu vytvoriť galériu, ktorá vznikla vďaka 6 metrov vysokým stropom, ktorý umožňoval využiť potenciál priestoru.

Potom na rad prišli už „len“ priečky, maľby, pokládka podlahy a detaily a mohli sme sa nasťahovať.

 

Showroom, ktorý žije

Dnes už sme vyše roka zabývaný v tomto kreatívnom, neštandardnom priestote, ktorý má úžitkovú plochu vyše 300 metrov štvorcových. Za návrhom stojí práca nášho tímu architektov a CEO, Ladislava Vilnera. Hrdo môžeme povedať, že tento projekt sám o sebe hovorí o technických a dizajnérskych kapacitách nášho tímu.

Cieľom bolo vytvoriť neštandardný priestor, ktorý by bol používaný na niekoľko účelov. Samozrejme a prvoradé bolo použitie ako klasická kancelária s focusovými zónami.

Vytvoril sa tiež priestor s jednou uzavretou formálnou rokovačkou a vďaka nábytku, od našich dodávateľov máme niekoľko kolaboračných zón a neformálnych miest pre meetingy. Všetko len vďaka dobrému spaceplanu a nábytku.  

Ďalším z účelov je využitie priestoru ako showroom. Práve preto sme vytvorili galériu, ktorá by rozšírila úžitkovú plochu a zabezpečila viac priestoru pre neustále pribúdajúce nábytkové novinky. 

 

Do trojice tých najdôležitejších patrí aj využívanie priestoru na účely organizovania worshopov a školení pre odbornú verejnosť. Chceme, aby showroom nebol ako obchod s drahým oblečením, ktorý je symbol exkluzivity a obmedzenej návštevnosti, ale aby sme fungovali ako živý a dynamický priestor, ktorý je otvorený pre ľudí, ktorý majú s interiérovým dizajnom, nábytkom a architektúrou niečo spoločné.

Industriál ako lusk

Jeden čas sme rozmýšľali, že do interiéru zavesíme aj nejaký vintage bajk. Aj keď nie sme echt hipsteri telom ani dušou, jedno máme spoločné – máme rešpekt k tomu, čo je staré a dobré a zároveň máme radi súčasný funkčný dizajn.

Práve kvôli tomuto a mnohým ďalším dôvodom sme vytvorili industriálny showroom, kde prevažuje biela a zemité tóny. Kontrastom k industriálu sú tri živé steny z rôznych druhov machov a rastlín, ktoré prebúdzajú v uzavretých priestoroch žiadaný pocit prírody.

Dôležité je tiež podotknúť, že z hľadiska estetiky na sa v tomto druhu priestoru dokážu zaujímavejšie prezentovať produkty. Štandardné kancelárie sú klasikou.

Preto sme vytvorili nadčasový priestor, kde sme zachovali pôvodný charakter a vytvorili nové miesto pre život v ňom; rešpektujeme starú architektúru a dizajn a vnášame tú súčasnú a spájame tvrdé materiály a farby s tými prírodnými.

 Sme radi, že po všetkej vynaloženej práci, sme našli miesto, ktoré nás reprezentuje. Preto váš radi niekedy privítame v našom showroome pri šálke dobrej kávy a zaujímavom rozhovore, alebo na niektorom z plánovaných worshopov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcete viac informácií o dizajne,
oceneniach a trendoch?