menu
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
Ako navrhnúť modernú kanceláriu s ohľadom na dnešné myslenie
Súťaž: Made by Spaceplan, Designed by you
Udržateľné značky nábytku, ktoré prezentujú dizajn a ekológiu
Všetky články

Workshop: Čo nás naučil Bauhaus?

Bauhaus je dedičtvo Nemecka a je neodmysliteľnou súčasťou identity Wilkhahnu. Viete, čo sme sa o Bauhause dozvedeli na poslednom workshope?

9. 1. 2020

Zástupkyňa Wilkhahnu Claudia Huge, ktorá takmer 20 rokov pôsobí vo Wilkhahne, nemeckej špičke vo výrobe kancelárskeho nábytku, nám v rámci série workshopov prišla povedať o Bauhause a jeho odkaze, ktorý oslávil okrúhle sté výročie.

Názorná ukážka používania pracovných stoličiek

Čo je Bauhaus?

Staatliches Bauhaus, alebo skôr známy ako Bauhaus, bola nemecká umelecká škola fungujúca od roku 1919 do roku 1933, ktorá spájala remeslá a výtvarné umenie a bola známa prístupom k dizajnu, ktorý propagoval a vyučoval. Dizajnéri a umelci Bauhausu sa snažili spojiť krásu s užitočnosťou a pokúsili sa zjednotiť princípy masovej výroby s individuálnou umeleckou víziou. Bauhaus založil Walter Gropius vo Weimare. Nemecký výraz Bauhaus - doslova „stavebný dom“ - sa chápal ako „stavebná škola“, ale napriek svojmu názvu a skutočnosti, že jeho zakladateľom bol architekt, Bauhaus pôvodne nebol školou architektúry. Napriek tomu bol založený na myšlienke vytvoriť Gesamtkunstwerk („celkové umelecké dielo“), v ktorom by sa nakoniec spojilo všetko umenie vrátane architektúry. Štýl Bauhaus sa neskôr stal jedným z najvplyvnejších prúdov moderného dizajnu, modernistickej architektúry a umenia, dizajnu a architektonického vzdelávania. Hnutie Bauhaus malo hlboký vplyv na ďalší vývoj v umení, architektúre, grafickom dizajne, dizajne interiérov, priemyselnom dizajne a typografii.

Výrobky Wilkhahn na workshope Spaceplane

Vplyv na dizajn nábytku

Vplyv Bauhausu na výchovu k dizajnu bol významný. Jedným z hlavných cieľov Bauhausu bolo zjednotiť umenie, remeslo a technológiu a tento prístup bol začlenený do učebných osnov Bauhausu. Štruktúra Bauhaus Vorkurs (prípravný kurz) odrážala pragmatický prístup k integrácii teórie a aplikácie. V prvom roku sa študenti naučili základné prvky a princípy dizajnu a teórie farieb a experimentovali s rôznymi materiálmi a procesmi. Tento prístup k výučbe dizajnu sa v mnohých krajinách stal spoločnou črtou architektonickej a dizajnérskej školy.

Rokovacia miestnosť s moderným dizajnom

Wilkhahn a Bauhaus

Wilkhahn je vyše storočná nemecká firma, ktorá sa po hlavných rokoch Bauhausu (zhruba v 1950) vyprofilovala nielen vďaka remeselnej zručnosti, ale schopnosti vedieť vyrobiť špičkový dizajn. Wilkhahn bol do začiatkov 50-tych rokov len manufaktúrou, no všetko sa zmenilo s nástupom Fritza Hahneho, syna zakladateľa. Vtedy sa Wilkhahn stal dizajnovo orientovanou firmou a aktívne začal spolupracovať s prvými študentami Bauhausu, ktorý vychádzali najmä z Univerzity v Ulme. Preto nie je náhodou, že to je práve dizajn Bauhausu, ktorý je v génoch firmy a jeho produkty sú odrazom tejto dizajnovej školy. Budovy v nemeckom sídle Wilkhahnu sa nezmenili – vyzerajú tak ako keď boli postavené architektmi Bauhausu. Wilkhahn vyrobil mnohé produkty inšpirované Bauhausom, ktoré vďaka inovatívnemu použitiu materiálov posunula remeslo ďalej. Odkaz Bauhausu však nie je len fráza pretože mnohé najnovšie kolekcie sú modernou, pretransformovanou verziou tých predošlých. Tie opäť žnú úspech vďaka inovatívnemu technickému prevedeniu a zároveň berú ohľad na požiadavky architektov a zákazníkov. Ďalším z pravidiel, ktorú si Wilkhahn zobral z Bauhausu a skalopevne sa ho drží, je vytvoriť taký produkt, ktorý vydrží desaťročia a eliminuje dopad na životné prostredie. Wilkhahn sa nikdy nesnažil chrliť nové produkty rok čo rok a adaptovať ho po čase. Naopak, kolekcie Wilkhahnu sú dokonale premyslené a technicky špičkovo spracované a tak majú jeho produkty doživotnú kvalitu počnúc prvým produktom zo série. Je teda Wilkhahn viac nemecký, alebo je ovplyvnený viac Bauhausom? Užitočnosť, minimalistický dizajn a špičková technológia a kvalita. To väčšine z nás napadne, keď myslíme na nemecké produkty, ale práve tieto pravidlá sú dedičstvom Bauhausu, ktoré sa pretavili do nemeckej priemyselnej a dizajnovej identity.
Chcete viac informácií o dizajne,
oceneniach a trendoch?
Naša stránka používa len nevyhnutné a analytické cookies. Zozbierané dáta nie sú zdieľané tretím stranám a slúžia na zlepšovanie našich služieb, nie pre účely reklamy.