menu
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
Ako navrhnúť modernú kanceláriu s ohľadom na dnešné myslenie
Súťaž: Made by Spaceplan, Designed by you
Udržateľné značky nábytku, ktoré prezentujú dizajn a ekológiu
Všetky články

7 tipov ako si vybrať kancelársku stoličku

Kancelárska stolička nie je iba nábytkom, ale aj kľúčovým nástrojom pre prácu. Zistite, ako si vybrať správne akancelárksu stoličku a ušetriť bolesť chrbta a financie.

11. 8. 2020

Čoraz viac ľudí trávi celé dni sedením na stoličke. Kancelárska stolička však nie je iba nábytkom, ale aj kľúčovým nástrojom, ktorý ovplyvňuje efektivitu, kreativitu, spokojnosť a zdravie. Ako si vybrať správne? Dizajnér Marcelo Alegre z Alegre Design a riaditeľ inovácií z Biomechanického inštitútu vo Valencii (IBV) Rosa Porcar, ktorí spolupracujú s Actiu, nám dali tipy, ako sa správne rozhodnúť pri výbere kancelárskej stoličky.

Investujte do kvality

Kancelárska stolička je pracovným nástrojom, ktorú používame takmer nepretržite. Preto je veľmi dôležité, aby sa dokonale prispôsobila našim potrebám a práci. „Je to nástroj, ktorý má vplyv na spokojnosť a zdravie a prispieva k efektívnosti každého zamestnanca,“ vysvetľuje Marcelo Alegre. Jedna z vecí, ktorá vás musí zaujať a neklame, je to ako stolička vyzerá. Ako vyzerajú plasty, látka, sieťovina. Ak ste v showroome, nechajte si predstaviť stoličku, pýtajte sa na záruku, na skúsenosti, materiály a nakoniec na synchromechaniku. Ak nemáte tú možnosť stoličku vyskúšať, urobte si prieskum a nájdite si video, či skúsenosti zákazníkov. Ak stolička vyzerá lacno, alebo nie sú vidieť detaily, počkajte a navštívte showroom profesionálnych firiem, ktoré dodávajú stoličky do firiem a organizácií. Je to najlepšia voľba, ak hľadáte kvalitu, záruku a servis. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/investovat-do-kvalitnej-kancelarskej-stolicky-sa-oplati-ako-si-vybrat/9985 Podľa odborníkov je In od Wilkhahnu najzdravšia stolička na svete.

Zlý výber môže mať škodlivé následky

Zdravie chrbta, krčné a bedrové napätie úzko súvisí s držaním tela na pracovisku. Keď sedíme na stoličke, nohy sa musia dotýkať zeme. Ak je stolička vysoko, môžu sa vyskytnúť problémy s cirkuláciou. Ak je naopak stolička príliš nízko, chrbtica musí zvládať príliš veľkú váhu. Správnym nastavením stoličky do vhodnej výšky a dobrým rozložením hmotnosti dokážeme sedieť nielen pohodlnejšie, ale aj dlhšie. „Následkom používania nekvalitnej kancelárskej stoličky sú svalovo-kostrové problémy. Telo je nútené fyzicky kompenzovať podporu, ktorú mu stolička nedáva. To by mala poskytovať vždy a byť našou „súčasťou“ bez toho, aby ste si to všimli,“ radí Rosa Porcar. Preto sa pred používaním oboznámte s jej nastavením a možnosťami, aby ste si našli tú najlepšiu polohu, pre vašu prácu

Rozhoduje čas a intenzita používania

Stoličky sú pracovným nástrojom. Prvá vec, v ktorej musíte mať jasno, je to, ako ju budete používať. Na začiatku si treba definovať, či idete kupovať stoličku, ktorú budete používať občas alebo nepretržite (väčšinu pracovného dňa). To následne určí technické, funkčné a materiálové vlastnosti, ktoré potrebujeme na dosiahnutie správnej polohy. Pri stoličkách, ktoré budeme používať neustále, je dôležité, aby boli podrúčky, sedadlo a operadlo boli nastaviteľné spôsobom, ktorý umožní prirodzený pohyb tela. „Čím viac sa stolička používa, tým stabilnejšie musia byť mechanizmy, materiály a upevňovacie systémy, ako aj podpora tela užívateľa,“ vysvetľuje Marcelo Alegre. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/investovat-do-kvalitnej-kancelarskej-stolicky-sa-oplati-ako-si-vybrat/9985 Actiu vytvorlo stoličku Trim, ktorá za výbornú cenu presahuje kategóriu projektového sedenia

Ako rozpoznáte dobrú kancelársku stoličku?

Každá kancelárska stolička musí špecificky odpovedať na potreby každého človeka. Musí to robiť veľmi "pohodlným spôsobom." „Stolička by nás mala pri práci podporovať, čo znamená, že by mala znížiť svalovú náročnosť počas sedenia; musí nám umožniť bezpečne a stabilne sa pohybovať a meniť pozíciu,“ zdôrazňuje Rosa Porcar.

Nezabúdajte na právne predpisy

Stoličky sú súčasťou inventára a musia spĺňať všetky predpisy. V Španielsku Kráľovský dekrét č. 488/1997 určuje minimálne požiadavky na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci s obrazovkami na zobrazovanie údajov. Stanovuje, že vždy, keď pracujeme pred počítačom, tabletom alebo iným zariadením, stolička by mala byť otočná s dĺžkou 135 centimetrov, čo umožní slobodu pohybu. Sedadlo musí byť výškovo nastaviteľné a podľa potreby by sa mala dať nastaviť výška a uhol operadla. Okrem toho existuje platná európska norma (norma 1335), ktorá stanovuje požiadavky na stabilitu, životnosť a rozmery kancelárskych stoličiek. Preto si ju pred nákupom preštudujte alebo si nechajte poradiť od odborníkov, aby ste sa v budúcnosti vyhli nepríjemnostiam. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/investovat-do-kvalitnej-kancelarskej-stolicky-sa-oplati-ako-si-vybrat/9985Dizajnová stolička Butterfly od talianskeho Sitlandu si získava tých, ktorý majú radi pohodlie a vždy prihliadajú na dizajn

Pohodlie nadovšetko

Pri skúšaní stoličky si na ňu sadnite do vzpriamenej 90-stupňovej statickej polohy s vystretým chrbtom. Potom si vyskúšajte pohyb stoličky vo všetkých štyroch smeroch. Kým sedíte, musíte sa pohybovať prirodzene. „Ak sa nehýbeme, neaktivujeme kĺby a obehový systém. Táto mobilita je faktor, ktorý nám umožňuje pracovať celé hodiny bez toho, aby to malo dopad na naše zdravie,“ hovorí Rosa Porcar.  „Dizajnéri pracujú so štandardizovanými percentilmi. Tie umožňujú stoličku prispôsobiť  všetkým typom užívateľov v rámci štandardizovaných opatrení. Týmto spôsobom zabezpečíme, že sa budú na stoličke cítiť pohodlne,“ zdôrazňuje Marcelo Alegre. „Podrúčky sú odporúčanou súčasťou vtedy, keď používame klávesnicu, pretože umožňujú prevziať váhu z ramien. Umožňujú nám priblížiť sa k stolu a musia sa zmestiť bez toho, aby boli prekážkou v pohodlnej práci blízko pri stole,“ hovorí Rosa Porcar. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/investovat-do-kvalitnej-kancelarskej-stolicky-sa-oplati-ako-si-vybrat/9985 Forma 5 a ich Eben síce vyzerá na subtílnou pracovnou stoličkou, ale v skutočnosti je určená na každodennú maximálnu záťaž

Kvalitný materiál nie je len o životnosti

Stoličky, ktoré sa budú používať nepretržite, musia byť z kvalitných materiálov. Práve to hrá najdôležitejšiu úlohu pri ich životnosti. Iba tak môžu zaisťovať pohodlie a zaručiť, že sa ich vlastnosti časom nezmenia. „Musia to byť materiály s vysokou mechanickou výkonnosťou, ako napríklad technické plasty a hliník, ktoré zaručia odolnosť a zabezpečia, že prípadná oprava a opätovné použitie budú čo najudržateľnejšie.“ Zvážte tiež výber čalúnenia. Existuje široká škála možností s odlišnými vlastnosťami. „Je veľmi dôležité, aby bola látka spolu so sieťovinou priedušná. Stolička tak nevsakuje pot a poskytuje určitý klimatický komfort. Jej veľký povrch je totiž v kontakte s vaším telom. Čalúnenie sa tiež musí ľahko čistiť. Majte na pamäti, že ak má dobrá kancelárska stolička vydržať viac ako desať rokov, je potrebné udržiavať aj dobrú hygienu,“ upozorňuje Rosa Porcar. Výber vhodnej kancelárskej stoličky je dôležitý. Preto ho nepodceňte. V prípade, že potrebujete pri ňom poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť. Spoločne nájdeme ideálne štýlové riešenie, ktoré bude dbať na vaše zdravie.
Chcete viac informácií o dizajne,
oceneniach a trendoch?
Naša stránka používa len nevyhnutné a analytické cookies. Zozbierané dáta nie sú zdieľané tretím stranám a slúžia na zlepšovanie našich služieb, nie pre účely reklamy.