menu
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
Ako navrhnúť modernú kanceláriu s ohľadom na dnešné myslenie
Súťaž: Made by Spaceplan, Designed by you
Udržateľné značky nábytku, ktoré prezentujú dizajn a ekológiu
Všetky články

Príroda je kľúčom k zvýšeniu spokojnosti a tvorivosti v práci

Dnes je čoraz ťažšie dostať sa do kontaktu s prírodou a ak navrhujete priestory máte v rukách nástroj, ktorý vám umožní zvýšiť spokojnosť a produktivitu o 13%.

15. 8. 2019

Budovanie priestoru v harmónii s prírodou, ktorý podporuje spokojnosť a hodnoty, je nevyhnutné pre každú spoločnosť, ktorá chce zlepšiť výkon, inšpiráciu a produktivitu svojich zamestnancov. V správe Human Spaces o globálnom vplyve biofilného dizajnu na pracovisku výskumníci zistili, že sa úroveň produktivity a tvorivosti zvyšuje v prostredí s prírodnými prvkami  až o 13%. Vďaka prvkom, ktoré prinášajú a sú spojené s prírodným svetom, vegetáciou, vodou a divočinou, prináša biofília jedinečný zážitok a novú pridanú hodnotu do pracovných priestorov. Ukázalo sa, že okrem znižovania stresu, zlepšovania kognitívnych funkcií a nálady môže byť spokojnosť zamestnancov vyššia až o 15%.

Ak sa nemôžeme k prírode dostať, donesme ju dovnútra

Biofilný dizajn s ktorým začal Edward O. Wilson v roku 1984, opisuje vzťah medzi človekom a prírodou. V čoraz vyspelejšom svete, kde je kontakt s prírodným prostredím čoraz komplikovanejší (predpovede OSN, že v roku 2030 bude 60% svetovej populácie žiť v mestskom prostredí). Dnes preto moderné pracovné priestory používajú pojmy, ako sú emócie, vizuálna stimulácia a pohodlie. Práve vďaka úzkemu spojeniu zamestnancov s prírodou je možné docieliť ich spokojnosť. Biofilný dizajn premieňa pracovné priestory na oveľa atraktívnejšie miesta prostredníctvom prvkov ako čerstvý vzduch, prírodné svetlo, voda, akustický komfort alebo vôňa. Rovnako je to tiež prostredníctvom vizuálnych a fyzických spojení s prírodným prostredím, medzi ktoré patria rastliny, vertikálne záhrady, terasy a upravené terasy, ovocné sady, fontány alebo prírodné a recyklované materiály. Hoci architektúra niekedy neumožňuje ponúknuť prirodzené osvetlenie alebo pohľady, biofília ponúka alternatívne spôsoby ako vodoiť pocit prírody vo vnútri.

Úzko spätý s prírodou cez formu

Tvary, textúry a farby inšpirované prírodným prostredím sú kombinované s rastlinami, ktoré nielen zdobia, ale aj humanizujú, osvetľujú, rozjasňujú, okysličujú, cirkulujú a regulujú interiér. S pozitívnym dopadom testovaným na celom svete je biofilný dizajn podmienený aj kultúrnymi faktormi každej oblasti alebo regiónu. Zatiaľ čo v Španielsku je zavedenie vegetácie priamo spojené s tvorivosťou, voda zvyšuje produktivitu pracovníkov v Brazílii a v Indii je farba prioritou. Preto je nevyhnutné venovať osobitnú pozornosť a brať do úvahy kultúrne rozdiely, ktoré určujú estetiku a vzhľad každého pracoviska.

LEED a WELL testujú kvalitu a prostredie - vnútri aj vonku

Tak ako sa certifikácia LEED zaväzuje k udržateľnosti, prostredníctvom vyššej energetickej účinnosti budov, tak WELL hodnotí vlastnosti, ako sú kvalita vzduchu a svetla, tepelné a akustické pohodlie, biofília alebo materiály. Je to určite cenný nástroj, ktorý sa zameriava na spokojnosť ľudí a zaručuje zdravé a ohľaduplné pracovné prostredie k tomu životnému - ak 60 až 70% nášho zdravia určuje životné prostredie a my trávime okolo 90% času na uzavretých miestach, kde je úroveň kontaminácie niekoľkokrát vyššia ako vonku, je nevyhnutné vytvoriť pracovné priestory, v ktorom ostávame zdraví a cítime sa dobre.
Chcete viac informácií o dizajne,
oceneniach a trendoch?
Naša stránka používa len nevyhnutné a analytické cookies. Zozbierané dáta nie sú zdieľané tretím stranám a slúžia na zlepšovanie našich služieb, nie pre účely reklamy.