menu
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
Súťaž: Made by Spaceplan, Designed by you
Udržateľné značky nábytku, ktoré prezentujú dizajn a ekológiu
Príďte si vyskúšať kancelársku stoličku A+S so špeciálnou mechanikou
Všetky články

Vyberáte farby do priestoru? Berte do úvahy tieto faktory

Psychológia farieb je súčasťou modernej architektúry a k vyberáte farby, musíte analyzovať skúsenosti užívateľov a ich vplyv, ak chcete navodiť správne emócie a inšpiráciu.

26. 7. 2019

V kanceláriách, ktoré sú dnes vďaka dizajnu predĺžením nášho domova, sú farby jedna z najdôležitejších elementov. Neslúžia len na to, aby charakterizovali priestor (často pomocou firemných farieb), ale slúžia ako nástroj pre spokojnosť a emocionálne pohodlie . Dobre známym faktom je, že farby majú pozitívny, alebo negatívny vplyv naprostredie a ľudí. To podmieňuje naše vnímanie priestoru a objektov a priamo ovplyvňuje koncentráciu, produktivitu a predstavivosť. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/vyberate-farby-do-priestoru-berte-do-uvahy-tieto-faktory/10293 Psychológia farieb priamo súvisí so skúsenosťami používateľa a hrá zásadnú úlohu pri navrhovaní akéhokoľvek priestoru. Okrem vyvolávania emócií sa môže meniť aj naše vnímanie, vizuálne skreslenie veľkosti a proporcie v závislosti od toho, aký odtieň sa používa. S farbami sa čoraz viac narába ako s neoddeliteľnou súčasťou architektúry a to nielen esteticky, ale aj ako psychický a senzorický prvok. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/vyberate-farby-do-priestoru-berte-do-uvahy-tieto-faktory/10293 V každom projekte je pred výberom určitej škály farieb, materiálov, alebo textúr dôležité analyzovať používateľov a ich činnosť, ako aj pocity, ktoré chceme vytvoriť. Nato, aby sa dosiahla primeraná úroveň pohodlia pri práci, je nevyhnutné inteligentne používať farby prostredníctvom tónov. Tie musia zahŕňť pozitívne vlastnosti vplývajúce na ľudí, ktoré poskytujú dodatočný komfort. Prirodzene nie len to, čo vidíme, ale aj to, čo cítime vytvára priestor. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/vyberate-farby-do-priestoru-berte-do-uvahy-tieto-faktory/10293 Spolu s prirodzeným osvetlením a vetraním, výhľadom, rastlinami a vonkajšími priestormi sú farby nevyhnutné ak sa chcete spojiť s prírodou. Rastúca rozloha rozvinutých a zastavaných oblastí v našich mestách si vyžaduje, aby samotné budovy začlenili do ich prirodné priestory. Výskum dokázal, že spokojnosť zamestnancov sa zvyšuje v prostredí, ktoré začleňujú farby prítomné v prírode. Nálady priamo súvisia s farbami. Kým odtiene ako zelená, modrá a žltá podporujú spokojnosť a kreativitu. Použitie jasných farieb, ako sú červená alebo oranžová, by sa malo robiť opatrne a používať ich iba na konkrétne prvky, ktoré chcete zvýrazniť. Aj keď sú teplé tóny priamo spojené s energiou a pohybom a studené tóny s rovnováhou a pokojom mysle, musíme brať do úvahy vplyv kultúrnych, geografických a osobných preferencií na vnímanie farieb. https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/vyberate-farby-do-priestoru-berte-do-uvahy-tieto-faktory/10293 Ak navrhujeme priestor a chceme zlepšiť spokojnosť, tvorivosť a angažovanosť zamestnancov firmy a organizácie, musia sa starostlivo zvoliť farby použité v špecifických priestoroch pre sústredenie, spoluprácu, školenie, socializáciu a oddych.

Sústredenie

Na dosiahnutie harmónie a rovnováhy vyžadovanej koncentračnými priestormi majú byť použité svetlé farby s prevládajúcim tónom ako je modrá, béžová alebo hnedá. Tie so silným relaxačným účinkom sprostredkujú všetky potrebný duševný pokoj vďaka zníženiu krvného tlaku a srdcového rytmu.

Spolupráca

Svieže a jasné farby inšpirované prírodou pomáhajú vnímať priestor ako zdravé miesto plné života, svetla, radosti a energie, ktoré stimuluje spoluprácu. Piesková, horčicová a modré farby, ktoré nám pripomínajú slnko, piesok, hory a vodu stimulujú komunikáciu, tvorivosť a inšpiráciu.

https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/vyberate-farby-do-priestoru-berte-do-uvahy-tieto-faktory/10293

Socializácia

V prostredí pre socializáciu, kde sú použité jemné farby sa navodzuje atmosféra tradičných rekreačných priestorov ako sú nádvoria, námestia v Stredozemí. Zvolená škála farieb v terakotových, zelených a béžových odtieňoch, ktoré symbolizujú krajinu, tradíciu, bezpečnosť a blízkosť k prírode, vytvára neformálne prostredie pre spoločenský život.

Školenie a učenie

Zelená je ideálna farba pre vzdelávacie miestnosti, kde je potrebné asimilovať veľké množstvo informácií. Táto farba, ktorá predstavuje prírodu, čerstvosť, plodnosť, rast a nádej as preukázanými relaxačnými a vyrovnávacími účinkami, otvára myseľ, pričom uprednostňuje koncentráciu a abstraktné myslenie.

https://www.spaceplan.sk/sk/designnews/vyberate-farby-do-priestoru-berte-do-uvahy-tieto-faktory/10293

Súkromie

Cieľom oblastí pre súkromie je vytvoriť útočisko v ktorom sa myseľ dokáže odpojiť od bezprostredného okolia. Na tento účel je nevyhnutná primeraná rovnováha farieb pomocou zemitých a modrých tónov, ktoré sú pokojné, mäkké a inšpirované prírodou. Tieto súčasne stimulujú a zároveň upokojujú.
Chcete viac informácií o dizajne,
oceneniach a trendoch?
Naša stránka používa len nevyhnutné a analytické cookies. Zozbierané dáta nie sú zdieľané tretím stranám a slúžia na zlepšovanie našich služieb, nie pre účely reklamy.